Hoe overleef je de decembermaand?

Gepubliceerd op 26 december 2019 om 09:29

September bleek al het nieuwe december. Er moest van alles ineens in september. Projecten moesten af, klussen klaar, de balans weer opgemaakt, want nieuw schooljaar. Kortom de druk zat lekker op de ketel. En dan komt december in beeld. Daarin gebeurd natuurlijk hetzelfde alleen dan nog een stapje heftiger. Nu niet schooljaar, maar een nieuwjaar. Plannen, doelen stellen, focus én feest.

Dit jaar trap ik er niet in

Elk jaar trap ik er weer in. De drukke decembermaand. Ook al was de focus toch echt gericht om dat niet te gaan doen dit jaar. Om de stresscember te voorkomen besloot ik al in oktober alvast alles te plannen. Dit in de hoop het dan allemaal beter te kunnen handelen.

 

Controle

Dus in oktober stonden de data van de verjaardagsfeestjes (want hoe kregen we het voor elkaar 2 dochters jarig in deze periode) al vast. Had ik begin november alle Sintcadeautjes al in huis, inclusief de schoencadeautjes. Waren de loodjes al getrokken en had ik zelfs de kerstkaarten al in huis (nog steeds niet verstuurd overigens, sorry familie en vrienden).

Om ervoor te zorgen dat ik niet oververmoeid zou raken, had ik een dagje sauna middenin de drukte gepland. En wat een verademing was dat. Kortom ik dacht ‘t te kunnen plannen. Door die ‘planstand’ veranderde Sint in een to-do-lijst, en stond de week voor kerst in het motto; ‘nog even volhouden, tijdens de kerst is er rust.’

 

Rust

En dan is het die felbegeerde kerstvakantie. Lekker met het gezin in een huisje. En wat gebeurd er? We zijn moe, die planstand heeft zijn tol geëist. Irritaties onderling, verkoudheden, behoefte aan ‘me-time’ in een klein huisje met het gezin, dat gaat natuurlijk niet. Gelukkig komt die ruststand uiteindelijk toch. En kon ik echt genieten van mijn gezin, de spelletjes, het zwembad en het lekkere eten.

 

Als je geen koorts hebt, ben je ook niet ziek!

Ik kan wat leren van mijn dochters. Zij leven zo veel meer in het moment. Ook zij hebben last van deze drukke maand. Bijna elke dag gaat het anders. Eerst een hele Sint week(!) op school, om daarna hup de kerst in te duiken. Standaard worden ze ziek deze periode. En toch ging het dit jaar een stuk beter dan vorig jaar. Ze hebben echt genoten! Weet je waarom? Ze gaven aan wanneer ze moe waren. Lieten zich niet leiden door de klussen die af moesten, of de taken. Als ze zich moe voelden gaven ze dat aan en wilden ze thuisblijven. Waar ik normaal streng bleef volhouden; als je geen koorts hebt dan ben je niet ziek. Gunde ik hen nu een dag voor henzelf. Wat bloeiden ze dan op na een dagje thuis of bij oma. Ze konden genieten van de drukke boel op school en waren thuis dan ook nog eens leuk.

 

Erkenning

Kortom de prikkels onder controle willen houden blijkt niet de oplossing. Door die plan en overleefstand raakte ik moeilijk opgewassen tegen alles wat er nog onverwachts bij kwam. Het voelen en erkenning geven, wat mijn dochters deden, blijkt beter te werken. Niet alles willen plannen en overal aan mee doen, maar juist de rust opzoeken wanneer je dat nodig hebt. Dan ben je veel beter bestand tegen al die prikkels. Goed voornemen voor volgend jaar!

 

Fijne jaarwisseling en hopelijk een prachtig nieuwjaar vol voelen, erkenning en acceptatie.

Rating: 4.3333333333333 sterren
3 stemmen