Groeimindset

groeimindset, growthmindset, mindset, kindercoach, Susan Soeters Zuidland

Groeimindset is een manier van denken. 

Er is een verschil tussen een vastemindset (fixedmindset) en een groeimindset. Als je het idee hebt dat je alleen ergens goed in wordt als je er talent voor hebt dan heb je te maken met een vastemindset. Als je het idee hebt dat alles te leren valt, dat je door oefenen ergens beter in wordt en fouten maken je helpt om ergens nog beter in te worden. Dan heb je te maken met een groeimindset.

Perfectionisme

Als je perfectionistisch bent ingesteld dan vind je het vaak heel lastig om fouten te maken. Je ziet dit niet als een middel om te leren. Het is een bevestiging van falen. Perfectionisme en faalangst gaan vaak hand in hand. Door te leren over de groeimindset en hierbij handvatten te krijgen hoe deze denkwijze toe te passen, helpt tegen het ontwikkelen van faalangst

Bijvoorbeeld; Je vind jezelf goed in zwemmen. Je hebt er plezier in omdat het je makkelijk af gaat, je hoeft ook niet hard je best te doen om het te leren, je hebt er talent voor. Stel dat je een andere sport gaat beoefenen die je niet zo makkelijk af gaat. Dan kan je bij jezelf bedenken, hier ben ik nou eenmaal niet goed in. Ik heb er geen talent voor, ik stop er mee.  Want het gaat niet zo makkelijk als bij het zwemmen. Je bent dus van mening dat je ergens goed in bent doordat je geboren bent met een bepaald talent voor iets. En je  denkt ook dat je er niet beter in zult worden zonder dat talent. Dat het je niet makkelijk afgaat houd je tegen om verder te gaan. Je denkt dan vanuit een vaste (fixed)mindset.

Stel nou dat je besluit om te blijven oefenen. Elke keer dat het mis gaat motiveert het je om juist nog harder je best te doen. Je wilt leren van je fouten en ziet deze dus niet als redenen om te stoppen, maar juist om door te gaan. Je vind het leuk om iets nieuws te leren ook al gaat het niet vanzelf en je geniet  van de kleine stapjes die al wel beter gaan. Je denkt dan vanuit de groeimindset

 

Door kinderen en hun ouders te leren over de groeimindset en de vastemindset kan er iets wezenlijks veranderen in de manier waarop je tegen prestaties en fouten aan kijkt. Het is geen probleem om af en toe vanuit een vaste mindset te denken, je hoeft immers niet alles te kunnen. Het helpt wel als daar tegenover gedachten vanuit de groeimindset staan. Een balans hierin vinden en kiezen welke mindset je gaat inzetten is een mooi en werkend hulpmiddel, vooral bij kinderen met faalangst gedachten. 

© Susan Kindercoaching, 2020

 

Wil je tips rond de groeimindset? Klik dan hier.

Je mag ook altijd contact met mij opnemen. 

Wil jij contact met mij?

Je kind de privacyverklaring hier vinden.