Tips Groeimindset

groeimindset, mindset, fixed mindset, vaste mindset, Susan Kindercoaching proces complimenten

Complimenten, we worden er allemaal blij van, toch? 

En wat als ik je nou vertel dat complimenten ook een keerzijde hebben? Zo kunnen ze zelfs faalangst opwekken. Huh? Hoezo? 

 

Stel je hebt als kind een eenvoudige puzzel in elkaar geflanst en je ouders zijn dol enthousiast. "Wauw wat ben jij slim zeg, je hebt de puzzel helemaal af!" Natuurlijk kan het kind dan heel trots op zichzelf worden, en dat is de bedoeling van het compliment. Alleen sommige kinderen, vooral gevoelige kinderen, kunnen gaan denken oké ik ben dus slim als ik de puzzel in elkaar zet. Dus als het een keer niet lukt, dan ben ik niet slim. Weet je wat, ik probeer vanaf nu alleen puzzels waarvan ik zeker weet dat ik het kan. Als je dan als ouder een keer een moeilijkere puzzel aanbied dan ontstaat er ineens strijd. 'Nee die kan ik niet, ik wil die niet doen!" Want het kind denkt dat 't daarvoor niet slim genoeg is. Het heeft een vaste mindset gekregen over zijn eigen kwaliteiten. 

 

Hoe doe je dat dan anders?

Door het geven van complimenten op het proces zoals:

  • "Wat ben jij hard aan het proberen die moeilijke puzzel te maken zeg!"
  • "Zo jij bent aan het nadenken, ik zie je hersens bijna kraken!"
  • "Wat heb jij een geduld zeg, na veel proberen lukt 't je!"

 

Het is even wennen, en een hoop meer tekst dan "knapperd" of "goed man". En toch zul je zachtjes aan merken dat je kind steeds vaker die ene lastige puzzel toch pakt of ineens aangeeft ergens mee aan het oefenen te zijn. Het zelfvertrouwen van je kind zal groeien en ineens durven ze meer dan daarvoor!

 

Mijn vrienden van platformmindset hebben geweldige downloads om je te helpen bij het zoeken van woorden voor deze proces complimenten. Ik had ze een tijd hangen op de wc, en dat hielp mij om ze uiteindelijk spontaan uit mijn mond te laten rollen. 

 

© Susan Soeters, 2020