hooggevoeligheid

Hoogsensitiviteit, hooggevoeliigheid, kindercoach, Susan Soeters, Zuidland

Geeft jou kind snel aan iets spannends te vinden? Is hij of zij snel verdrietig of teruggetrokken? Heeft jou kind moeite met spanningen of veranderingen in zijn omgeving? Geeft je kind regelmatig aan dat het geluid te hard is, of het licht te fel? Is hij of zij kieskeurig met eten? Wordt er regelmatig gezegd mijn hoofd is zo vol? Dan kunnen dit tekenen zijn van hooggevoeligheid. 

 

Wat is dat nou precies hooggevoeligheid (of hoogsensitiviteit of High Sensitive Person (HSP)? Als je hooggevoelig bent dan komen er meer prikkels binnen, in je zenuwstelsel en neem je deze ook dieper waar. Dit is ook terug te zien is op hersenscans. Verschillende proefpersonen kregen, met van die plakkers op hun hoofd, allerlei verschillende plaatjes te zien. Mooie plaatjes, lelijke plaatjes, enge plaatjes ect. Bij hooggevoelige mensen lichtten er andere hersendelen op dan bij de mensen die niet hooggevoelig zijn. Ook werd duidelijk dat er langer en meer verwerkt werd bij de verschillende plaatjes. Een diepere verwerking dus.

 

Waar moet je aan denken bij meer prikkels binnenkomen?

  • de zintuigen werken beter; denk aan meer oog voor details, reuk, gehoor, gevoel zowel fysiek (de huid, denk aan labels van kledingstukken) als emoties van anderen (stemmingen)
  • Goed kunnen inleven in anderen. Je voelt niet alleen de ander goed aan, je begrijpt de ander ook snel of beter. Dit kan zijn voordeel hebben door goed vrienden te kunnen maken. Je kunt je echter ook veel bezig houden met wat anderen er van zullen denken.
  • 'Out of the box' denken. Je bent vaak creatief  en doordat je dieper nadenkt kun je vaak ook op creatieve oplossingen komen. 

 

Ook zijn er verschillende vormen van hooggevoeligheid. De één herkent zich door snel overprikkelt te raken bij vele geluiden. De ander herkent de overgevoeligheid van de huid bij verschillende kleding stukken. Weer iemand anders voelt de stemming van een ander zo goed aan, dat het soms lastig is om er geen last van te hebben. Het is handig om te weten of je hooggevoelig bent, je kunt jezelf en anderen dan beter begrijpen en het uiteindelijk makkelijker maken voor beide partijen. 

hooggevoelig, hoogsensitief, HSP, prikkels, zintuigen, vol hoofd, gevoelig, Susan Soeters Kindercoaching in Zuidland

Door een vragenlijst, die je via deze link kunt vinden, kunnen we met elkaar inschatten of er sprake is van hooggevoeligheid. Zodra we daar achter zijn kunnen we beginnen met het beter begrijpen van deze mooie karaktertrek. En weet dat we deze karakter trek niet kunnen veranderen maar we kunnen wel kijken hoe je er makkelijker mee om kunt gaan. 

© Susan Kindercoaching, 2020

 

Ben je opzoek naar tips rondom hooggevoeligheid? Kijk dan hier.

Of neem contact met mij op.

Wil je graag contact met mij?

Je kunt de privacyverklaring hier vinden.