tips hooggevoeligheid

hoogsensitiviteit hooggevoeligheid, HSP, tips,  Susan Kindercoaching in Zuidland

Er zijn een paar dingen die je gelijk kunt toepassen als je het vermoeden hebt dat je kind hooggevoelig is:

  • Wees eerlijk 

Jouw kind voelt veel aan. Misschien weet het nog niet wat al die emoties betekenen maar hij of zij voelt dat er iets is. Vanwege die gevoeligheid zal hij/zij snel denken dat het zijn of haar schuld is. Eerlijk zijn wat er bij jou speelt helpt voorkomen dat jouw kind dit niet op zichzelf gaat betrekken. 

  • Zorg voor structuur

Je zult vast al gemerkt hebben dat jou kind niet houdt van onverwachte dingen. Vooral nieuwe ervaringen zijn spannend. Help je kind hierop voorbereiden. Vandaag gaan we eerst dit dan dan dat. Houdt je vervolgens ook aan deze planning en betrek je kind bij eventuele veranderingen.

  • Rust

Je kind heeft een diepere verwerking (zie uitleg hoogbegaafdheid). Deze verwerking kost tijd. Al die prikkels verwerken is niet niks. Gun je kind de rust. Dit houdt ook in om bijvoorbeeld een keertje niet af te spreken. Soms is dat structureel nog het beste dus elke vrijdagmiddag geen afspraken bijvoorbeeld. 

  • Benoem

Help je kind door te benoemen wat je ziet. "Ik zie dat je een wit gezicht hebt, kan het zijn dat je even rust wilt?" Of "ik hoor je steeds zuchten, laten we even een boekje gaan lezen." Of "Ik zie aan je dat het teveel wordt, zullen we even naar de wc gaan?"

Hoe vaker je dit benoemd hoe eerder je kind leert te herkennen wanneer zijn of haar hoofd vol raakt en wat te doen. 

 

Ik heb ook een blog over dit onderwerp '5 tips rondom overprikkeling' 

Wil jij contact met mij?

Hier kun je de privacyverklaring vinden.