Ik leer leren

Gecertificeerd ikleerleren trainer.  Weten welke executieve functies je kunt verbeteren? Susan Soeters Kindercoaching in Zuidland

Een voorbeeld; Je dochter van zes jaar weet veel. Er komen hele volzinnen uit haar. Gevat is ze ook, ze begrijpt veel en legt vele verbanden. En als je dan aan haar vraagt of ze haar pauzehap in haar tas wilt doen en daarna haar schoenen gebeurt er helemaal niets. 'Je bent toch zo slim waarom luister je nu niet naar deze opdracht?'  Herkenbaar? 

Soms is dit natuurlijk onwil. Je dochter heeft geen zin om op te ruimen. Maar regelmatig is het echt onmacht. Het brein is nog niet zover ontwikkeld dat het twee opdrachten tegelijk aan kan.

Ons brein kan van alles. Zelfs meerdere dingen tegelijk. Helemaal voorin ons brein zit de prefrontale cortex. Hierin zitten onze executieve functies. Deze functies helpen je bij: 

  • doelen stellen en deze verdelen in kleine stapjes (planning en organisatie)
  • het (kort) onthouden van iets (werkgeheugen)
  • het beheersen van je emoties (inhibitie)
  • omgaan met veranderingen (flexibiliteit)
  • het lange termijn geheugen

 

Het brein is (volgens sommige wetenschappers) pas uit ontwikkeld rond het 25e jaar. Dit betekent dat het kinderbrein nog een hoop te leren heeft. Het ene kind ontwikkelt de bovenstaande punten gestaag, dus beetje bij beetje op alle bovenstaande punten. Bij de ander zijn er grote verschillen op dit gebied. Ieder mens is anders en dus ook ieder brein. Zo is de een precies op tijd op een afspraak en de ander komt standaard te laat. Er zijn grote verschillen tussen kinderen (en volwassenen) op dit gebied. Gedrag- en/of leerproblemen kunnen te maken hebben met nog onvoldoende ontwikkeling van een executieve functie. Gelukkig valt dit wel te leren. 

 

En dat kan onder andere door middel van de ik leer leren training die ik kan en mag geven als gecertificeerd ik leer leren trainer. Kijk voor meer informatie op www.ikleerleren.nl 

Wil je graag contact met mij?

De privacyverklaring kun je hier vinden.