Prikkelverwerking

Waar denk je aan bij prikkels? 

 

Prikkels, verwerking, overprikkeld, onderprikkeld, vol hoorfd, zintuigen Susan Soeters susan Kindercoaching in Zuidland

Als we het hebben over prikkels, dan hebben we het over gevoelens en ervaringen die door onze hersenen verwerkt moeten worden. 

 

Onze hersenen verwerken een hoop, dat is niet bij te benen. Zo zit ik nu op een stoel, om te kunnen zitten moet mijn evenwicht in orde zijn. Tijdens het zitten ben ik aan het typen, dit bekent dat mijn vingers voelen aan het toetsenbord. Omdat ik nu in een cafe zit, hoor ik ook van alles om mij heen. Ook dat wordt geregistreerd en er wordt zelfs een filter overheen gegooid, dat geluid is namelijk voor nu niet interessant. Typen, dat is het doel. 

Om op deze stoel te komen moest ik lopen, mijn lichaam weet wanneer ik loop en wanneer ik ren. Het weet precies het tempo te bepalen zodat ik niet raar overkom. Ook weet mijn brein precies hoe hard ik mijn voeten neer moet zetten, om niet al stampend dit café in te gaan. En zonder mijn zicht kan ik nu niet lezen wat ik typ. In het cafe ruikt het heerlijk naar broodjes en koffie. En over koffie gesproken, die cappuccino smaakt heerlijk!  You get the picture... Allemaal interne en externe prikkels die binnenkomen via mijn zintuigen en worden verwerkt door mijn hersenen, met een razend tempo. 

 

Even op een rijtje: welke (7) zintuigen zijn er allemaal:

  • Visuele prikkels (alles wat je ogen zien)
  • Evenwicht (balanceren, rechtop blijven)
  • Audio (alles wat je hoort)
  • Voelen (tast, dus aanrakingen als iets is warm of koud, hard of zacht, enz.)
  • Ruiken (geuren. Is het lekker of vies. Ruik je het sterk of niet zo goed)
  • Bewegen (wanneer loop je? Wanneer ren je? loop je zachtjes of hard?)
  • Proeven (zoet of zout, lekker of vies?)

 

Hoe je bent aangelegd heeft invloed op hoe je deze prikkels verwerkt. Een van mijn beste vriendinnen klaagt altijd over het felle licht. Ik snap niet waar ze het over heeft, zelfs als de zon niet schijnt doet zij een petje op. Mijn moeder heeft een neus als van een hond, zij ruikt gelijk of ik mijn was een keer niet zo vlot uit de wasmachine heb gehaald... Kortom we verschillen allemaal van elkaar. 

 

Ken je dat gevoel een vol hoofd? Dat komt dus onder andere door de verwerking van wat onze zintuigen allemaal oppikken. Als je teveel prikkels moet verwerken en daarbij ook nog wat spanning of druk ervaart bij anderen of jezelf dan raakt je hoofd te vol. 

 

..... under construction.........