Systeemgericht

systeem gericht, onderdeel, patroon, subsysteem, familie, ouders, grootouders, opa en oma, broers en zussen, bonus kinderen, Susan Kindercoaching in Zuidland

Om een kind zit een systeem. Een systeem van familieleden, vrienden de school, de leerkracht, kennissen, buren, ect. 

Een kind staat daarom nooit alleen. Net als zijn of haar hulpvraag. Als coach betrek ik graag het systeem. Dat kan zowel fysiek (door mensen uit het systeem uit te nodigen bij de afspraak) of door vragen te stellen als; 'Als ik jou opa zou vragen wat hij zo knap van jou vindt, wat zou hij dan zeggen?' Dit doe ik graag door gebruik te maken van poppetjes. 

 

Het is belangrijk dat het systeem 'on board' is als het gaat om het vinden van een antwoord. Als het kind een vaardigheid oefent dan speelt het netwerk hierbij een grote rol. 

 

Daarbij spelen patronen, verwachtingen en overtuigingen een grote rol. Denk aan het volgende voorbeeld: Moeder praat veel en dochter zwijgt. Moeder zegt zoveel te praten omdat dochter altijd stil is. Dochter zegt te zwijgen omdat moeder altijd praat. Er is hier een patroon ontstaan. Wie hier begonnen is, is niet de vraag. Hoe het patroon te doorbreken is, is het antwoord. 

 

Iedereen kijkt naar een probleem vanuit zijn eigen blik. Hierdoor zijn er vaak meerdere invalshoeken van waaruit er naar het probleem gekeken wordt. Wat voor de een een groot probleem is, is voor de ander juist niet het heikel punt. Door met elkaar naar de verschillende verwachtingen en overtuigingen te kijken is het makkelijker om patronen te doorbreken. 

© Susan Kindercoaching, 2020

Wil je graag contact met mij?

Hier kun je de privacyverklaring vinden.